Αναγνώστες

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Swinging & sex parties, συμβαίνουν δίπλα σου, τώρα!» (Κώστας Μπουρούσης, «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, σελ.2-5 στο ένθετο της έντυπης έκδοσης)





Το δημοσίευμα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην κοινότητα, τουλάχιστο από τα συνειδητοποιημένα ζευγάρια για το περιεχόμενο και το ύφος του συντάκτη.

Ο χρόνος δημοσίευσης σενέπεσε – τυχαία άραγε – με θεματική βραδιά rου 2+2 club στον Πειραιά. Οι υπεύθυνοι του μαγαζιού αρνήθηκαν οποιαδήποτε επαφή με τον συντάκτη της εφημερίδας, αν και ο τελευταίος αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Εφόσον το δημοσίευμα παρουσιάζει ανακρίβειες, θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει.

Είχα ενημερωθεί από το μαγαζί ότι θα επικοινωνούσε μαζί μου  δημοσιογράφος της εφημερίδας για πληροφορίες σχετικά με το swinging στην Ελλάδα. Kανείς, φυσικά, δεν με κάλεσε. Αν είχε προηγηθεί η επικοινωνία, θα είχαν αποφευχθεί πολλές ανακρίβειες. Η γνώμη ενός swinger που λέει τα πράγματα με το όνομά τους δεν μετράει.

Ο συντάκτης παρέδωσε το άρθρο του στην αρχισυνταξία της εφημερίδας, συνήθης πρακτική, για την τελική έγκριση. Ο αρχισυντάκτης του τμήματος προφανώς δεν διαπίστωσε ανακρίβειες ή ελλείψεις στο άρθρο και έδωσε το ΟΚ.

Ο συντάκτης ΔΕΝ τηρήσε τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δηλάδή να καλύψει όλες τις πλευρές. Δεν μπορώ να δεχθώ σήμερα με τη διάδοση του Διαδικτύου ότι αδυνατούσε να εντοπίσει αξιόπιστες πηγές. Αντ΄αυτού επέλεξε τη δοκιμασμένη λύση: απευθύνθηκε σε δύο καταξιωμένους ανθρώπους στον χώρο τους, οι οποίοι όμως δεν είναι swingers! Ο Θάνος Ασκητής είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας και η Ειρήνη Χειρδάρη, γνωστή sex editor και συγγραφέας!

H Λίζα Αστερίου, γνωστή από τη δραστηριότητά της στον πολυσυντροφικό χώρο,  χαρακτήρισε το άρθρο κατάπτυστο!

Εγώ, ως συνειδητοποιημένος swinger, αισθάνθηκα μειωμένος και ταπεινωμένος για τη μεροληπτική θέση του συντάκτη.

Κατ' αρχάς, ένα άρθρο για το swinging δεν περιορίζεται μόνο στα μαγαζιά του χώρου και μάλιστα  σε συγκεκριμένο μαγαζί με  πλήθος φωτογραφιών. Η δεοντολογία προβλέπει αναφορά στα μαγαζιά χωρίς ονόματα και διευθύνσεις.

Δεύτερο, γιατί ο συντάκτης δεν πρόσθεσε φωτογραφία του «Nirvana Swingers Club» από την επίσημη ιστοσελίδα του και περιορίστηκε σε τέσσερις γραμμές;

Ο μέσος αναγνώστης αποκομίζει χείριστη εντύπωση για τους swingers, ότι είναι εθισμένοι στην ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων, σε σημείο που να καταλήγουν στο ντιβάνι του ψυχίατρου. Δεν θα δεχθεί επίσης την τοποθέτηση της Ειρήνης Χειρδάρη για τις έγγαμες Ελληνίδες, οι οποιες στα γενέθλια του συζύγου ή σε επέτειο προσκαλούν δελυτερη γυναίκα στο ερωτικό παιχνιδι, για να διατηρούν τον έλεγχο.

Δεν αντιλέγουμε ότι η κοινότητά των swingers είναι αγγελικά πλασμένη. Ως ανθρώπινο δημιούργημα, η ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων στην Ελλάδα έχει ατέλειες που οφείλονται στη σεξουαλική ανωριμότητα των ζευγαριών. Πλην όμως υπάρχουν θετικά σημeία τα οποία ο συντάκτης παρέλειψε να αναφέρει.

Η παρότρυνση των δύο ειδικών στα ζευγάρια να πειραματίζονται με εκδιδόμενες γυναίκες ή εκδιδόμενα ζευγάρια, επαγγελματίες που έχουν εισχωρήσει στον χώρο, από μόνη της έιναι απαξιωτική για τα ίδια τα ζευγάρια και φυσικά την κοινότητα. Εδώ έχουμε καταστρατήγηση της βασικής αρχής του swinging, δηλαδή του χρηματισμού τρίτων για την πραγμάτωση των φαντασιώσεων του ζευγαριού.

Οι swingers αξίζουν καλύτερη αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ. Είναι οικογενειάρχες, υπεύθυνοι πολίτες, με τη διαφορά ότι  έχουν ασπαστεί τον σεξουαλικό πλουραλισμό στη ζωή τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου