Αναγνώστες

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

UNSWUNG HEROES: ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ SWING BAR MEΓΑΛΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ 1972 - ΜΕΡΟΣ Β



[Απόδοση στα Ελληνικά Ηρακλής Α. Σίμος]
[Πρόσωπα: Phil, διοργανωτής swing parties δύο φορές την εβδομάδα σε μπαρ. John Warren Lewis με συνεργάτιδα σε επιτόπιο ρεπορτάζ για το μηνιαίο περιοδικό ανθρώπινων σχέσεων «FORUM». Το μπαρ «φιλοξενεί» συναντήσεις ζευγαριών μεσοβδόμαδα]
Τι ποσοστό, αναρωτήθηκα, καταλήγουν να ταιριάσουν με φυσικό τρόπο;
«Αδύνατο να πω», μας είπε ο Phil. «Αν μη τι άλλο. δεν το κάνω δουλειά μου να παρατηρώ. Για άλλο, δεν θα έδειχνε. Αν δύο ζευγάρια φύγουν μαζί δεν ξέρεις αν πάνε για καφέ ή στο κρεβάτι. Πολλές φορές δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι σαν τα μπαρ για ελεύθερους όπου το βράδυ είναι καταστροφή αν δεν βρεις τον στόχο. Μπορείς να περάσεις ευχάριστα και να λογαριάσεις τη νύχτα επιτυχία χωρίς να εμπλακείς σε εκείνο τον βαθμό».
Ο Phil θα μιλούσε για μερικά λεπτά, ύστερα σταματά κατά διαστήματα όταν κάτι χρειάζεται την προσοχή του. Κατά τη διάρκεια μιας μεγαλύτερης απουσίας του, η συνοδός μου κατσούφιασε. «Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον», είπε, «αλλά πώς συναντάς αυτούς τους ανθρώπους Όλη αυτή η κουβέντα και το ανακάτεμα και η γνωριμία, αλλά δεν μας μίλησαν ή μας προσέγγισαν. Αρχίζω να αισθάνομαι αόρατη».[Η εύλογη ανησυχία μιας πρωτάρας!]
Όταν ο Phil επέστρεψε, εξηγήσαμε ότι θα μπορούσαμε να φανταστούμε περνώντας ολόκλητο το βράδυ στο τραπέζι μας.
«Αυτό είναι το πρώτο λάθος σας», είπε. «Βασικά τα τραπέζια είναι για ανθρώπους που θέλουν να έχουν ιδιωτικές συζητήσεις. Το μπαρ είναι το μέρος να συναντήσεις ανθρώπους. Ένας άνθρωπος όρθιος αξίζει δύο καθιστούς. Επίσης, υπάρχει πολλή ενεργή «αρβύλα». Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αν έχετε έρθει εδώ προηγουμένως ακόμη και αν δεν σας έχουν συναντήσει και είναι πολύ διστακτικοί να εμπλακούν με ζευγάρια που βρίσκονται εδώ για πρώτη φορά».
Ύστερα, τι, αναρωτηθήκαμε πρέπει να κάνει ένα πρωτάρικο ζευγάρι; Φάνηκε λογικό να υποθέσουμε ότι το μέσο πρωτάρικο ζευγάρι, έχοντας συστηματικά αγνοηθεί, θα ήταν αρκετά απρόθυμο να επιστρεψει δεύτερη φορά.
Ο Phil παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Το ποσοστό διαρροής πρωτάρικων ζευγαριών είναι πολύ μεγάλο. Ο καλύτερος τρόπος να κάνει αισθητή την παρουσία του είναι να έρθει με κάποιο που έχει ήδη έρθει. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έρθει χωρίς μεγάλες προσδοκίες.
«Κάθεσαι στο μπαρ, πίνεις μερικά ποτά, και συζητάς με τους ανθρώπους γύρω σου, αλλά δεν πιέζεις. Μην περιμένεις η βραδιά να σε οδηγήσει κάπου. Ύστερα επιστρέφεις κανά δυο φορές και οι άνθρωποι είναι ήρεμοι γιατί σε έχουν δει ξανά και γνωρίζουν ότι δεν είσαι απειλή.
«Βλέπεις οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ δύσπιστοι. Μόνο μικρά ονόματα. Δεν θέλουν να γίνουν γνωστοί είτε ατομικά ή συλλογικά. Δεν το αντέχουν. Είναι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, δάσκαλοι. Ακόμη μεταξύ εκείνων που έχουν έρθει κοντά για μήνες, ακόμη [χρησιμοποιούν] μόνο μικρά ονόματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Εκείνη τη χρονική περίοδο οι τοπικές αρχές, παρακινούμενοι από ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών για τη σεξουαλική ασυδοσία» είχαν βάλει στο στόχαστρο τους swingers! Eίναι η σκοτεινή περίοδος του στιγματισμού οποιουδήποτε παραχωρούσε τη σύζυγό του σε άλλον άνδρα.

Το 1966 50.000  στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι απομακρύνθηκα από την αμερικανική αεροπορία για συμμετοχή σε swing parties. Λογοκρίνοντας την αλληλογράφία τους σημείωναν ποιος «παίζει» με ποιον. Άλλοι μιλούσαν για συνωμοσία κατά της αμερικανικής οικογένειας από εχθρικές δυνάμεις!
Ακόμη και σήμερα το φαινόμενο «swinging» ενοχλεί και προβληματίζει τον μέσο άνθρωπο. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας δεν μπορεί ή δε θέλει να καταλάβει ότι συνάνθρωποί του υιοθετούν διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου