Αναγνώστες

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

QUO VADIS HEDONISMUS? ΜΕΡΟΣ Α΄



           
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Με αφορμή την πρόσφατη (28/4-3/5/15) επετειακή συνάντηση 177 ετερόφυλων ζευγαριών, μελών του αμερικανικού ιστότοπου ερωτικών γνωριμιών και όχι μόνο «Swingers Date Club» (SDC) σε τετράστερο ξενοδοχείο στη Σταλίδα Ηρακλείου (Κρήτη), με την ιδιότητα του ιδρυτή και διευθυντή της «Βιβλιοθήκης Ηδονισμού», επιχειρώ να προσεγγίσω το θέμα των ημερών και να απαντήσω σε εύλογα ερωτήματα.

• Είναι η ανταλλαγή συντρόφων (swinging, mate-swapping, wife-swapping) βιώσιμη μορφή εναλλακτικής σεξουαλικής συμπεριφοράς στην Ελλάδα;

• Πώς ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος αντιμετωπίζει την έξαρση του φαινομένου «swinging»;

• Θεωρείται η ανταλλαγή συντρόφων «πολιτισμένη μοιχεία» για τους Έλληνες;

• Πώς αντιδρούν οι σύντροφοι στo ενδεχόμενο συναισθηματικής εμπλοκής με τρίτο άτομο κατά τη διάρκεια ερωτικού παιχνιδιού;

• Πόσοι είναι τελικά οι οπαδοί της ανταλλαγής συντρόφων στην Ελλάδα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν το χώρο του ηδονισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 90, αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η ιστορία επαναλαμβάνεται δυστυχώς. Το 1983 η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις γυμνόστηθες κυρίες στις δημόσιες παραλίες και τη νομιμοποίηση της άσκησης γυμνισμού σε κλειστά κέντρα παραθερισμού (ξενοδοχεία και κάμπινγκ) με το Ν1399.
Με την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην εξουσία το 1981 έφθασε καθυστερημένα η «σεξουαλική επανάσταση» στην Ελλάδα. Η σταδιακή κατάργηση της λογοκρισίας στον Τύπο, η αποποινικοποίηση της μοιχείας (Ν1272), η καθιέρωση του πολιτικού γάμου (Ν1250), η εισβολή του γυμνού στον κινηματογράφο και στο θέατρο, η αποδοχή του ψυχαγωγικού σεξ από τους νέους (γεννημένοι τις δεκαετίες του 50 και 60) και η κυκλοφορία φθηνών λαϊκών εντύπων με αγγελίες γνωριμιών (αναφέρω το αλήστου μνήμης έντυπο «Φίλησέ με» (1984), χαρακτηρίζουν την ανατρεπτική δεκαετία του 80.
Την περίοδο 1981-89 μίσθωνα ταχυδρομική θυρίδα στο γραφείο Εξαρχείων και αλληλογραφούσα με κυρίες που ήθελαν τριαδικό σχήμα. Περιττό να πω ότι δεκάδες θυρίδες δέχονταν καθημερινά μεγάλο όγκο επιστολών. Από τις κυρίες αυτές μια συναντήθηκε μαζί μου για τη διοργάνωση τριαδικού σχήματος!
Τα έντυπα της εποχής ασχολήθηκαν εκτενώς με τις εναλλακτικές μορφές σεξουαλικής συμπεριφοράς και ταυτόχρονα δημοσίευαν αγγελίες ερωτικών γνωριμιών με αποκαλυπτικές φωτογραφίες ανατομικών λεπτομερειών καλλίγραμμων κυριών και προσοντούχων κυρίων!

Αναφέρω τις ελληνικές εκδόσεις των ανδρικών περιοδικών «PLAYBOY» (1985) και «PENTHOUSE» και την ελληνική έκδοση του γερμανικού περιοδικού ερωτικών γνωριμιών «ÖKM»(1992).
Το 1988, με διαφορά μηνών, κυκλοφόρησαν δύο ελληνικά έντυπα σε μικρό σχήμα: «OPEN» (Το περιοδικό για τις σχέσεις των δύο φύλων) και «TUTTI» (Το σύγχρονο μηνιαίο περιοδικό για τις σχέσεις), αντίστοιχα του αμερικανικού «PENTHOUSE FORUM» (The International Journal of Human Relations, 1971-).
Για τα εύπορα και απελευθερωμένα ζευγάρια ο ιδανικός προορισμός για ανταλλαγή συντρόφων και ομαδικό σεξ τη δεκαετία του 80 ήταν το ΚΠΓ Cap d’Agde στη Γαλλία, όπου ο ηδονισμός κυριαρχούσε σε πολλούς χώρους και κυρίως στα διαμερίσματα. Τα περίφημα κέντρα διασκέδασης ηδονιστών εμφανίστηκαν μετά το 1998, ενώ η προσπάθεια επιβολής τάξης από τον τότε δήμαρχο έπεσε στο κενό.
Η ανταλλαγή συντρόφων στην Ελλάδα εμφανίστηκε σε περιορισμένη κλίμακα μετά το 1967 με κατ’οίκο ερωτικές συναντήσεις εχέμυθων ζευγαριών (home swinging). Συγγενικό μου πρόσωπο σε ανύποπτο χρόνο μού ανέφερε ότι οι άνδρες τοποθετούσαν τα κλειδιά των αυτοκινήτων σε μπολ και οι γυναίκες – τα μάτια ήταν καλυμμένα με αδιαφανές ύφασμα- διάλεγαν. Μετά αποσύρονταν με τον κάτοχο των κλειδιών. Η ατυχία ήταν να πέσει η γυναίκα με τον άνδρα της! Συνέβη και αυτό!
H ραγδαία διείσδυση του Διαδικτύου (1996) στην κοινωνία έφερε την ολική ανατροπή. Οι ηδονιστές δημιούργησαν ιστοσελίδες για τα μέλη τους και μέσω αυτών επικοινωνούσαν με ομοϊδεάτες τους. Σύμφωνα με το διαχειριστή της πρώτης ιστοσελίδας αγγελιών γνωριμιών swingers, 5.800 ζευγάρια ήταν μέλη το 2001(2) . Συναντήσεις σε σπίτια, φιλικά μπαρ, τουλάχιστο μέχρι τη λειτουργία του πρώτου στην τάξη κέντρου διασκέδασης και συνεύρεσης «Nirvana Swinging Club» στη γωνία Αχαρνών 355 και Νιρβάνα της Αθήνας το 2006. Για μικρό διάστημα λειτούργησε και το «Bikini Club»(1) του ίδιου επιχειρηματία. Ακολούθησαν χρονολογικά το 2013 το «2+2 Swingers Club» στον Πειραιά (Δερβενακίων 18) και το «SwingClub 4» στο Νέο Φάληρο (Κηφισσού 35). Ενδιάμεσα λειτούργησαν μπαρ και κέντρα τόσο στην Αθήνα όσο και ένα βραχύβιο στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε το «La Stola SWclub» στην Κηφισιά.
Η πρωτοποριακή εφαρμογή διαχείρισης ατομικών ιστολογίων για χρήστες με μηδενικό κόστος από τον Blogger το 1999 και η δυναμική είσοδος στον κυβερνοχώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη συνέχεια εκτόξευσαν το ενδιαφέρον των χρηστών στα ύψη. Δεκάδες ομάδες και σελίδες στο Facebook (2004), Reddit (2005), Twitter (2006), Tumblr (2007), Instagram (2010) και Google+ (2011) προσεγγίζουν το φαινόμενο «swinging» με τον τρόπο που οι διαχειριστές κρίνουν πρόσφορο. Επιλεκτική αναφορά όμως σε κοινότητες, ομάδες και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σκοπός του παρόντος άρθρου. Πάντως οι χρήστες ανακαλύπτουν αξιόλογους ιστότοπους.

Ο ημερήσιος σκανδαλοθηρικός Τύπος επίσης ασχολήθηκε εκτενώς με τις νέες τάσεις στη σεξουαλική συμπεριφορά των Ελλήνων. Ατυχώς για τη συμπαθή κοινότητα των swingers της διπλανής πόρτας, τα δημοσιεύματα υπερβάλλουν και προβάλλουν τις επιλογές τους απαξιωτικά. Εκτός από τη γνωστή ημερήσια εφημερίδα «Espresso» και την προκάτοχό της «Star» (1992), κατά διαστήματα κυκλοφόρησαν βραχύβιες έντυπες εκδόσεις, «Newsit» (2013) και «Νewsbomb» (2013). Η «Star Press» (2014-) αποτελεί το αντίπαλο δέος της «Espresso». Όλες διατηρούν ηλεκτρονικές εκδόσεις για την απρόσκοπτη ενημέρωση των χρηστών του Διαδικτύου με σύστημα αναζήτησης παλαιών δημοσιευμάτων.
Ετοιμάζω τη χρονολογική ιστορία του ελληνικού ηδονισμού και επιθυμώ να συμπληρώσω τα κενά που παρατηρούνται. Όσοι χρήστες διαθέτουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την περίοδο 1990-2015 παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μου, χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας στη δεξιά στήλη.
_______
(1) Ενημερωτικό άρθρο για το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης ενήλικων και τη διαμόρφωση του «Bikini Club» δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του «LiFO» στο τεύχος 324 (23.1.2013). Το άρθρο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση <http://www.lifo.gr/mag/features/3589>
 


(2) «Ερωτικές συναντήσεις μεταξύ δύο ζευγαριών, όπου οι σύντροφοι συναινούν στην ανταλλαγή συντρόφων» (Κωνσταντίνα Γαρνέλη στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». Αναδημοσίευση στο ιστολόγιο της joys papa «hardbop» την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 4:01μμ.

 
(Τελευταία ενημέρωση  8.11.15/10.45)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου