Αναγνώστες

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ: πολλές ομοιότητες με το φινλανδικό ατμόλουτρο στις διάφορες μορφές του, όπως το βίωσα το καλοκαίρι του 1979 στην πρωτεύουσα και στην περιφέρεια. Μοναδική εμπειρία!

Το επόμενο, δωδέκατο μέρος κατά σειρά, της ερωτικής ιστορίας εποχής «Από τη Βιντομπόνα στο Ακουίνκουμ» καλύπτει το όργιο 23 ατόμων (10 ανδρών και 13 γυναικών) στα θερμά λουτρά της πόλης.

Για την εξοικείωση των μελών του ιστολογίου με την ορολογία στα Λατινικά, παραθέτουμε τη διαμόρφωση των λουτρών με τις αντίστοιχες λατινικές ονομασίες.

1. Apodyterium, αποδυτήριο, με ράφια ή/και ντουλαπάκια για την τοποθέτηση των ενδυμάτων τα οποία παραδίδονται στον επιστάτη

2. Tepidarium, το ζεστό αλλά ευχάριστο δωμάτιο με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία και ανάκλιντρα για ανάπαυση και μασάζ με αρωματικά έλαια. Σύστημα υπόγειας θέρμανσης. Η θέρμανση διαχέεται από τους τοίχους και το πάτωμα. Άνετη παραμονή μέχρι 30 λεπτά. Οι τοίχοι και το πάτωμα καλύπτονται από κεραμικά.

3. Caldarium, το καυτό δωμάτιο που διαθέτει μικρές πισίνες με κρύο νερό. Θερμοκρασία χώρου 50-55˚C. Yπόγεια θέρμανση. Απαραίτητη χρήση σανδάλων με χοντρές ξύλινες σόλες για την αποφυγή εγκαυμάτων.

4. Laconium, δωμάτιο περιορισμενης χωρητικότητας με θερμοκρασία 65˚C, στο οποίο επιτυγχάνεται η εφίδρωση. Με επιφύλαξη κάτι αντίστοιχο με το φινλανδικό ατμόλουτρο.

5. Frigidarium, το κρύο δωμάτιο με μεγάλη πισίνα για το κλείσιμο των πόρων.
Υδραυλικό σύστημα παρέχει τρεχούμενο νερό από τον Δούναβη, ενώ υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι για άνδρες, γυναίκες και δουλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου