Αναγνώστες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

SANDSTONE EXPERIENCE





Mε μεγάλη καθυστέρηση (26 Ιουνίου - 26 Σεπτεμβρίου) λόγω θανάτου της μητέρας της ιδιοκτήτριας παλαιοβιβλιοπωλείου στον Καναδά, έφθασε σήμερα το πρωί το παραπάνω βιβλίο που έγραψε o Tom Hatfield, διευθυντής διαμονής του μυθικού πλέον θερέτρου «Sandstone Retreat» στο Φαράγγι Topanga έξω από το Los Angeles.

O Tom Hatfield, δημοσιογράφος, με δύο αποτυχημένους γάμους στο ενεργητικό του, πήγε στο θέρετρο για να διαπιστώσει από κοντά την καθημερινότητα των ενοίκων και να πάρει συνέντευξη από τους ιδρυτές του. Τελικά, παρέμεινε εκεί, γνώρισε τη νέα σύντροφο της ζωής του, Pattie, στην οποία και αφιέρωσε το βιβλίο του. Μέσα στις 184 σελίδες καταγράφει την καθημερινή ζωή του εσωτερικού κύκλου της «οικογένειας», δηλαδή των 14 περίπου ατόμων που διέμεναν εκεί σε μόνιμη βάση.

Με απλό και κατανοητό τρόπο γραφής απομυθοποιεί το πρωτοποριακό εγχείρημα που ξεκίνησε το 1969 και τελείωσε - η πρώτη φάση - το 1973 από το ζεύγος Williamson. Στο  διάστημα αυτό υπολογίζεται ότι πέρασαν από εκεί 6.000-8.000 ημερήσιοι και όχι μόνο επισκέπτες, που δοκίμασαν τόσο τον ομαδικό γυμνισμό όσο και την ανταλλαγή συντρόφων. Δηλαδή το «Sandstone
Retreat» ενθάρρυνε την ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας και την ταυτόχρονη άσκηση του γυμνισμού σε ένα μοναδικό τοπίο με θέα τον Ειρηνικό και σε υψόμετρο 519. Τα μέλη με την καταβολή 240 δολαρίων το χρόνο απολάμβαναν τις ανέσεις του θερέτρου. Ο συγγραφέας αναφέρεται σε συγκεκριμένα άτομα, ιδίως γυναίκες, με τις οποίες ήρθε σε επαφή. Το βράδυ κατέβαιναν στο ισόγειο με τα νεροστρώματα και τα χαλιά. Όπου συνευρίσκονταν μεταξύ τους ή άλλαζαν συντρόφους.

Την ίδια εποχή που γράφτηκε το βιβλίο, ολοκληρώθηκε η ταινία τεκμηρίωσης του ζεύγους
Dana (Jonathan & Bunny) με τον τίτλο «Sandstone». Μέχρι στιγμής, μαζί με το βιβλίο του Gay Talese «Thy Neighbors Wife» (1980), είναι οι μοναδικές πηγές πληροφόρησης για το θέρετρο.

Όπως ομολογεί ο συγγραφέας, μόνο το ζεύγος Williamson μπορεί να εξιστορήσει τα συμβάντα. Μετά το θάνατο του συζύγου της
John  το Μάρτιο 2013, η Barbara Williamson, 74 ετών, ετοιμάζει τα απομνημονεύματά της. Το 1995 άφησαν το San Francisco και εγκαταστάθηκαν στο Fallon της Nevada όπου ασχολήθηκαν με την περίθαλψη άγριων γατών, τίγρεων και λιονταριών.


Πάντως, όσοι πέρασαν από το θέρετρο, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια. Οι ιδρυτές είχαν θέσει αυστηρά κριτήρια για την επιλογή μελών. Τόσο ο γυμνισμός όσο και η ανταλλαγή συντρόφων ήταν προαιρετικά. Το ζεύγος
Williamson είχε επενδύσει μια περιουσία για την αγορά, ανακαίνιση και συντήρηση του κτηρίου κατασκευής του ’30, καθώς και σε δικαστικούς αγώνες εναντίον του τοπικού επιμελητήρίου που επέμενε να μη χορηγεί άδεια λειτουργίας. Η δικαίωση ήρθε μόλις το Μάρτιο 1972 από το περιφερειακό εφετείο που ακύρωσε την απόφαση της πόλης του Los Angeles.

Περιορισμένης έκτασης ανταλλαγή συντρόφων γινόταν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του και στο  γειτονικό κέντρο γυμνιστών «Elysium Fields» του Ed Lange. Η διεύθυνση διέθετε δυο αίθουσες διαλογισμού, όπως τις ονόμαζε, για τις ερωτικές επαφές των ζευγαριών. Υπήρχε τέτοια ζήτηση που σχηματίζονταν ουρές από τους ενδιαφερόμενους!



Πρόλαβα και διάβασα μερικές σελίδες. Το περιεχόμενο με άγγιξε. Συγκλονίστηκα από τους διαλόγους μεταξύ των ζευγαριών.

Την εποχή εκείνη ήμουν μαθητής Γυμνασιου. Είχα ακούσει για το θέρετρο στη Μύκονο το 1972, αλλά δυστυχώς η πληροφόρηση ήταν περιορισμένη και η λογοκρισία δεν επέτρεπε την εισαγωγή και κυκλοφορία τέτοιων εντύπων.

Θα μπορούσε ένα τέτοιο κέντρο να λειτουργήσει σήμερα στον ελληνικό χώρο; Μάλλον, όχι με την κρατούσα νομοθεσία. Η συμβίωση ζευγαριών, ο «ανοιχτός γάμος», η ανταλλαγή συντρόφων και η ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας παραμένουν απαγορευμένα θέματα για την ελληνική κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου